Het percentage vrouwen in raden van bestuur van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven is dit jaar gedaald naar 7,1 procent. Vorig jaar was het nog 7,8 procent.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Female Board Index van de TIAS School for Business and Society, die voor de negende keer is verschenen.

De daling komt doordat twee vrouwen opstapten en niet door een vrouw werden vervangen. In totaal tellen de beursgenoteerde bedrijven nu vijftien vrouwelijke bestuurders, tegen zeventien vorig jaar.

Het aantal vrouwelijke commissarissen is wel toegenomen, van 21,3 naar 23,1 procent.

Volgens het onderzoek zijn AkzoNobel en PostNL de enige twee bedrijven die voldoen aan het streefgetal van 30 procent vrouwen in de raad van bestuur en raad van commissarissen. Unilever heeft de meeste vrouwen in de raad van commissarissen, het gaat daar om zes van de twaalf personen. Het bedrijf voldoet echter niet aan het streefgetal omdat er geen vrouwen in de raad van bestuur zitten.

Er is geen wettelijke basis voor bedrijven om aan het percentage te voldoen. Een wetsvoorstel om het streefgetal te handhaven tot 2020 is nog niet goedgekeurd door de Tweede Kamer.