Reizigers op Schiphol hoeven niet direct na het weekeinde al rekening te houden met werkonderbrekingen door het grondpersoneel van KLM. 

Dat heeft een woordvoerster van FNV vrijdag gezegd. Maandag verloopt het stakingsverbod dat de rechter vorige maand oplegde in verband met de vakantiedrukte en verhoogde terreurdreiging.

FNV verzet zich tegen een nieuw cao-voorstel van KLM. De vakbond vindt dat het personeel er na jaren van bezuinigingen opnieuw bekaaid vanaf komt.

Tot dusver dwong het stakingsverbod FNV zich te beperken tot stiptheidsacties, maar vanaf volgende week kan de bond putten uit een ruimer arsenaal aan maatregelen om KLM onder druk te zetten.

''Wij zijn zeker van plan van die mogelijkheid gebruik te maken'', aldus de woordvoerster. ''Maar de keuze hoe en wanneer moet nog gemaakt worden.''

Kosten verlagen

Moederbedrijf Air France-KLM kondigde twee jaar geleden een nieuw vijfjarenplan aan om de kosten verder te verlagen. KLM zette vorig jaar een eerste stap door met al het personeel cao's af te sluiten waardoor werknemers harder moeten werken voor hun geld. Een aantal van die overeenkomsten is inmiddels aan vernieuwing toe.

De nieuwe cao's moeten volgens KLM leiden tot verdere bezuinigingen omdat anders te weinig geld overblijft om te investeren in bijvoorbeeld nieuwe vliegtuigen. De overige vakbonden hebben het nieuwe voorstel voor het grondpersoneel inmiddels voorgelegd aan hun leden. Die van De Unie gingen deze week al akkoord. FNV blijft zich echter verzetten.

KLM blijft open staan voor overleg met FNV om tot een oplossing te komen, liet een woordvoerster weten. Ondertussen bereidt de luchtvaartmaatschappij zich voor op ''diverse scenario's''.

Zonder FNV

De vakbond moet minimaal 24 uur van tevoren aangeven of er acties komen. Naast de FNV zitten ook het CNV, De Unie, de Nederlandse Vereniging van Luchtvaart Technici (NVLT) en de Vereniging van Hoger KLM personeel (VHKP) namens de werknemers aan tafel. 

De mogelijkheid bestaat dat de bonden zonder FNV met de directie van KLM om tafel gaan zitten. Hoewel FNV van de vijf betrokken bonden de meeste leden heeft bij de vliegmaatschappij, hebben de andere vier bij elkaar wel meer leden bij KLM. 

De Unie sprak deze mogelijkheid al uit. CNV-bestuurder Dolf Polders laat aan NU.nl weten dat de leden zich hier op 6 september over uitspreken. Als zij het laatste onderhandelingsbod van KLM massaal omarmen, dan ziet Polders geen probleem om zonder het FNV verder te praten. 

Op 13 september heeft de NVLT als laatste van de bonden een ledenraadpleging over de kwestie. Dan is duidelijk of de vakbonden gezamenlijk optrekken in de cao-onderhandelingen met KLM.