De werkgelegenheid in de Verenigde Staten (VS) is afgelopen maand verder toegenomen, maar in een fors lager tempo dan in juli. 

Er kwamen, afgezien van de landbouwsector, per saldo 151.000 banen bij. De werkloosheid bleef stabiel op 4,9 procent. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde overheidscijfers.

Uit een nieuwe schatting bleek dat er in juli 275.000 arbeidsplaatsen werden gecreëerd in 's werelds grootste economie.

Eerder werden voor die maand 255.000 nieuwe banen gemeld. Economen voorspelden op basis daarvan voor augustus gemiddeld een toename van de werkgelegenheid met 180.000 banen.

Arbeidsmarkt

De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt vormen de belangrijkste indicator waarop de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, zijn rentebeleid baseert. Fed-voorzitter Janet Yellen zei onlangs dat de kans op een spoedige renteverhoging is toegenomen, mede omdat de werkgelegenheid de afgelopen maanden is blijven groeien.

De Fed beslist op 21 september of de tijd rijp is voor een volgende renteverhoging. De jongste cijfers over de arbeidsmarkt lijken de voorstanders van zo'n rentestap geen extra munitie te verschaffen.

De banengroei lag in augustus duidelijk onder het gemiddelde over de laatste twaalf maanden. Ook de stijging van het gemiddelde uurloon is aan de zwakke kant, aldus econoom James Knightley van ING.