Het aantal startende zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) dat fulltime werkt, is met 9 procent afgenomen in augustus vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder.

Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK).

Afgelopen maand startte in totaal 7.385 voltijd zzp’ers een eigen onderneming tegenover 8.120 in augustus 2015.

De KvK noteerde wel een stuk meer startende parttime-zelfstandigen in augustus (2.330), 36 procent meer dan vorig jaar (1.709). Het totaal aantal startende zzp’ers nam in augustus met 3 procent af.

Bedrijven

In augustus zag de KvK ruim zesduizend bedrijven meer stoppen vergeleken met een jaar eerder, een stijging van 16 procent.

Tot nu toe besloten dit jaar tot september bijna 63.000 bedrijven ermee op te houden. Dat is 3 procent meer dan in de eerste acht maanden van 2015.

Faillissementen

Het aantal faillissementen is volgens de KvK in augustus met 18 procent gedaald ten opzichte met vorig jaar. Er gingen vooral minder midden- en kleinbedrijven (mkb) op  de fles afgelopen maand.

Het aantal faillissementen in het mkb ligt dit jaar sowieso een stuk lager dan in 2015. Tot en met augustus gingen er 1.350 bedrijven kopje onder, 24 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.