STRAATSBURG - Een voorstel van de PvdA om hergebruik van flessen te kunnen blijven verplichten heeft nog geen succes opgeleverd. Een voorstel van PvdA-europarlementarier Corbey sneuvelde maandagavond met 23 tegen 22 stemmen in de milieucommissie van het parlement te Straatsburg.

"Heel jammer", oordeelde Corbey na afloop. Verplicht hergebruik is volgens haar beter voor het milieu. Ze was met het voorstel gekomen, omdat fabrikanten Nederlandse statiegeldflessen binnenkort ook mogen vernietigen. De Nederlandse regering zegt de plicht tot hergebruik te moeten afschaffen onder druk van Europese regels.

Corbey kreeg bij haar voorstel tegenstand van christen-democraten en liberalen, behalve de VVD. De Groenen onthielden zich van stemming, tot onbegrip van Corbey. De PvdA'ster doet in november een nieuwe poging met een afgezwakt amendement.

Als het parlement haar tekst in november aanneemt, worden EU-landen "aangemoedigd tot hergebruik". Corbey meent dat Nederland dan sterker staat om het hergebruik te behouden.