Franse vakbond doet oproep tot staken bij Air France

De Franse vakbond CGT heeft woensdag opgeroepen tot een serie werkonderbrekingen bij Air France in september. 

De bond wil zo steun betuigen aan enkele werknemers die zijn ontslagen nadat zij vorig jaar twee bestuurders van de Franse luchtvaartmaatschappij hadden gemolesteerd tijdens een demonstratie.

Bij schermutselingen bij het hoofdkantoor van Air France op de Parijse luchthaven Charles de Gaulle werden in oktober 2015 ook twee bestuurders van Air France belaagd. Boze werknemers die hun woede koelden over een net aangekondigde reorganisatie, scheurden daarbij personeelsdirecteur Xavier Broseta het overhemd van het lijf.

De aanpak van de relschoppers die daarvoor verantwoordelijk waren, heeft kwaad bloed gezet bij met name CGT. Onder de vijf werknemers die wegens het incident zijn ontslagen, is een bestuurder van die vakbond. Die roept daarom het personeel van de Franse zustermaatschappij van KLM op tot acties op 10, 15, 27 en 28 september.

De rellen waren het dieptepunt in een slepend conflict tussen Air France en een groot deel van het personeel. Om financiële ruimte vrij te spelen voor investeringen in toekomstige groei, wil Air France verder bezuinigen.

De bonden zijn tot dusver echter nauwelijks bereid daarover te onderhandelen. Daarom besloot het bedrijf vorig jaar te snoeien in het vluchtaanbod, zodat de kosten toch omlaag gaan. Dat leidde tot grote onrust bij het personeel.

Lees meer over:
Tip de redactie