KLM-topman Pieter Elbers wil liever investeren in onder meer nieuwe vliegtuigen en materieel dan de lonen verhogen.

Dat zegt hij in een interne webcast voor het personeel van KLM, meldt Het Parool dinsdag. Het bedrijf wil in de komende vier jaar nog eens 2 miljard euro investeren, maar sluit loonsverhogingen uit.

"Als ik door het bedrijf loop en ik zie Boeings 747 van 26 jaar oud, busjes van tien jaar oud en computers uit het jaar-kruik, dan wordt het tijd om te investeren in vernieuwing van het bedrijf", zegt Elbers volgens de krant in de opname.

"De enige mogelijkheid om dat te doen, is als we geld hebben om te investeren. Dat gaat boven loonsverhoging van mensen." Hij zegt dat KLM niet langer de grootste ter wereld is en dat het bedrijf net als concurrenten moeten innoveren.

Acties

Vakbond FNV probeert met acties onder meer een loonsverhoging af te dwingen, maar volgens Elbers is daar geen ruimte voor. "We houden tot 2018 vast aan de nullijn. 1 procent loonsverhoging zou ons miljoenen kosten."

Ook is er onenigheid over het aanvullen van tekorten in de pensioenpot voor piloten en het cabinepersoneel. Dit zou het voortbestaan van KLM in gevaar brengen, meent Elbers. Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) heeft KLM gedagvaard vanwege het opzeggen van de pensioenovereenkomst.

"We moeten voorkomen dat we het bedrijf in gevaar brengen door honderden miljoenen in zo'n fonds te moeten storten." Elbers benadrukt dat de afspraak over bijstorten voor piloten vijftien jaar oud is en dat het bedrijf zich dit nu niet meer kan veroorloven.