Centrale banken hebben minder goud ingekocht in het tweede kwartaal. Het is het derde kwartaal op rij dat er minder wordt ingekocht.

Het gaat wereldwijd om een afname van 40 procent. meldt persbureau Bloomberg dinsdag op basis van gegevens van de World Gold Council. Hiermee is de goudinkoop van centrale banken op het laagste niveau sinds 2011 beland. 

De afname is vooral toe te schrijven aan de dalende exportinkomsten van opkomende landen. Kapitaal dat via de export werd verdiend door bedrijven in opkomende landen, werd via de centrale bank soms geïnvesteerd in goud. De wereldhandel is sterk teruggevallen. 

Volgens analisten betekent deze afnemende vraag naar goud vanuit beleidsmakers dat een belangrijke stuwende kracht voor de goudprijs wegvalt. 

Sommige marktkenners wijzen er wel op dat het unieke beleid van centrale banken om negatieve rentes te hanteren, er waarschijnlijk voor zorgt dat goud alsnog een prominente rol zal blijven spelen de komende jaren.

Een Londense analist tekent nog aan dat minder landen momenteel goud inkopen. "Met minder kopers worden veranderingen in hun gedrag uitvergroot."

Het eerste halfjaar van 2016 steeg de prijs van goud nog fors. Per troy ounce (31,1 gram) wordt nu ruim 1.319 dollar betaald, 4 procent minder dan aan het begin van juli.