Koffiezaakjes vullen gaten in winkelstraten

Daghoreca, zoals bijvoorbeeld koffiezaken, lunchrooms en ijszaken, vullen de gaten op in winkelstraten waar sommige winkeliers wegtrokken.

Deze trend signaleert NVM Business in een rapport over de grootste tien winkelsteden.

"In bijvoorbeeld Groningen en Rotterdam, maar ook in Arnhem is een duidelijke verschuiving zichtbaar van panden die voorheen een zuivere winkelfunctie hadden, maar nu worden ingevuld door daghoreca", aldus NVM.

"Daghoreca speelt daarmee een steeds belangrijker rol in het kernwinkelgebied, het versterkt de beleving en verhoogt de attractiviteit van een winkelgebied."

V&D 

De NVM ziet verder dat sommige winkelstraten nog steeds hinder ondervinden van het wegvallen van de warenhuizen van V&D.

Op veel plekken is al wel een huurder gevonden voor de panden, maar vaak duurt het nog even voordat de deuren door de nieuwe uitbater worden geopend. "In Zwolle bijvoorbeeld zijn de bezoekersaantallen in de winkelstraten rond de voormalige V&D sterk teruggelopen."

Ook valt het de organisatie op dat V&D in Amsterdam drie locaties had, maar dat er voor de hoofdlocatie in de Kalverstraat en voor de locatie in Amsterdam-Noord nog geen nieuwe huurders zijn.

Lees meer over:
Tip de redactie