De Italiaanse regering heeft de Europese Unie gevraagd flexibel om te gaan met de begrotingsregels, zodat het land kan investeren in onder meer wederopbouw na de aardbeving van afgelopen week. 

Bij die beving kwamen zeker 291 mensen om het leven.

De wederopbouw van het getroffen gebied gaat waarschijnlijk jaren duren en miljarden euro's kosten. Daar komt nog eens bij dat meer dan 50 procent van de woningen niet aan de veiligheidsvoorschriften voldoet.

De kosten om alle gebouwen bevingbestendig te maken kunnen oplopen tot 36 miljard euro.

Lidstaten kunnen van de Europese begrotingsregels afwijken in het geval van natuurrampen. De regering in Rome wil de echter regels ook oprekken om gebouwen die nog overeind staan bestendig te maken voor toekomstige aardbevingen.

Dertigjarenplan

Ex-premier Romano Prodi pleitte zondag voor een uitgebreid plan om het land in dertig jaar weerbaarder te maken tegen natuurrampen zoals die van vorige week. Volgens Prodi is er in de gebieden waar bevingen plaatsvinden ''zonder verstand en vooruitziende blik'' gebouwd.

''Ons doel moet niet langer zijn om steden en dorpen koste wat kost te laten groeien, zonder wat al bestaat veilig te maken'', zei de voormalige premier tegen dagblad Il Messaggero.