De Zuid-Afrikaanse minister van Financiën Pravin Gordhan wordt naar verluidt deze week aangeklaagd wegens corruptie. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan omkoping.

Dat meldt persbureau Reuters zondag op basis van berichtgeving in de Zuid-Afrikaanse krant City Press.

De krant citeert bronnen binnen de politie, het Openbaar Ministerie en de belastingdienst in het land. In totaal zouden er meer dan dertig getuigen zijn.

Gordhan moest zich eerder deze week melden bij de politie. Hij en drie anderen worden ervan beschuldigd een speciale eenheid binnen de belastingdienst te hebben opgericht om president Jacob Zuma en andere leden van de regeringspartij te bespioneren.

Ook zou Gordhan geld hebben gekregen om ervoor te zorgen dat een topman met vervroegd pensioen kon. Ambtenaren van het OM willen geen commentaar geven op de zaak. 

Financiële problemen

Dat Gorhan onder vuur ligt, veroorzaakt nog meer economische onrust in Zuid-Afrika. Het land verkeert al enige tijd op de rand van een financiële afgrond. Een vorige minister van Financien werd na een week alweer weggestuurd. 

President Zuma had Gordhan, die ook van 2009 tot 2014 al minister van Financiën was, in december juist opnieuw aangesteld om orde op zaken te brengen. Op dat moment stond de Zuid-Afrikaanse rand nog op het laagste punt ooit. 

Beleggers verkopen nu massaal hun rands, wat een nieuwe val kan veroorzaken van de nationale munt. Die klom de afgelopen weken juist een beetje op, nadat de munt maandenlang steeds verder wegzakte.