Britse ministers die tegen de uitbreiding van London Heathrow Airport zijn, zullen niet met aftreden dreigen als premier Theresa May besluit dat de bouw van een derde start- en landingsbaan toch doorgaat. Heathrow is van groot belang voor de Britse economie.

Dat meldt de Sunday Telegraph zondag op basis van bronnen. Minister van Buitenlandse Zaken en oud-burgemeester van Londen Boris Johnson en Onderwijsminister Justine Greening zijn tegen de uitbreiding. 

London Heathrow ligt aan de westkant van Londen en is het drukste vliegveld van Europa. Het is de vijfde luchthaven van de wereld voor passagiers en de vierde in goederenoverslag. In 2015 verwerkte Heathrow 75 miljoen passagiers, 2 procent meer dan een jaar eerder.

Een grotere capaciteit van de luchthaven moet de Britse economie versterken. Dat kan van belang zijn als de Britten de Europese Unie verlaten. Al is nu nog niet duidelijk welke gevolgen de Brexit uiteindelijk heeft.

De nieuwe Britse premier Theresa May wil in oktober een definitief besluit nemen over de de bouw van een derde start- en landingsbaan voor Heathrow. Volgens May is het van "nationaal belang" dat de luchthaven wordt uitgebreid. Bronnen zeggen dat May niet open staat voor onderhandelingen in de zaak.

Heet hangijzer

Het besluit om Heathrow al dan niet uit te breiden, is al jaren een heet hangijzer in de Britse politiek. Keer op keer werd de beslissing uitgesteld, zowel door regeringen van Labour als conservatieve politici. Veel politici zijn het erover eens dat een grotere capaciteit van het luchtvervoer goed is voor de Britse economie, maar ze verschillen van mening over hoe dat moet gebeuren. 

In Londen is de afgelopen tijd veel gedemonstreerd tegen het plan. Omwonenden vrezen de derde start- en landingsbaan vanwege geluidsoverlast en milieuorganisaties zijn ook tegen. 

Eerder zei Johnson nog dat hij "desnoods voor de bulldozers gaat liggen" om te voorkomen dat de derde baan er komt. Als burgemeester pleitte Johnson in plaats daarvan voor de aanleg van een geheel nieuw vliegveld bij de monding van de Thames.