Loterijverlies B.V. dagvaardt de Staatsloterij om een schadevergoeding te krijgen voor 193.000 loterijdeelnemers die verkeerde winkansen kregen voorgespiegeld over de periode 2000 tot 2008.

De aan de bv gelieerde Stichting Loterijverlies eiste eerder al een schadevergoeding van 300 miljoen euro, om de inleg plus rente van gedupeerden te kunnen vergoeden. De Staatsloterij zou maar een deel van die schade willen vergoeden.

Oprichter van de stichting en de bv Ferdy Roet noemt een schikking vrijdag een "gepasseerd station" en stapt wederom naar de rechter.

De Staatsloterij noemt de dagvaarding een "noodgreep" van Roet. Eind juni werd de bestuurder door de rechtbank in Alkmaar geschorst.

"Deze vordering is precies dezelfde als degene die de stichting in februari eiste", zegt een woordvoerder van de Staatsloterij. "Met het verschil dat er nu vanuit de bv wordt gedagvaard en niet vanuit de stichting. Dit kan juridisch helemaal niet."

Het kort geding dat in februari in deze zaak diende, werd door Loterijverlies op alle punten verloren, zegt de Staatsloterij. Een hoger beroep in deze zaak dient in november. "De Staatsloterij heeft alle vertrouwen in een voor haar positieve uitslag."

Hoge Raad

De Hoge Raad besliste ruim een jaar geleden dat de Staatsloterij deelnemers verkeerde winstkansen voorspiegelde, door trekkingen te verrichten uit alle bestaande loten en niet alleen uit de verkochte loten.

Eerder deze week werd ook bekend dat de Staatsloterij een geheime schikking trof met een voormalige deelnemer. Hij kreeg een bedrag terug van 4.250 euro. Het gaat hier volgens de organisatie achter de loterij om een ''eenmalige gebeurtenis''.

Eerder tekende Loterijverlies beroep aan tegen het besluit van toezichthouder ACM, die groen licht gaf voor de voorgenomen fusie tussen de Lotto en de Staatsloterij.