Werknemers in de pluimveesector gaan actievoeren voor betere arbeidsvoorwaarden.

Volgens vakbond FNV zijn werkgeversvereniging Nepluvi en pluimveemultinational Plukon niet bereid om te onderhandelen met de bond. Daarom zijn ''acties waar bedrijven last van gaan krijgen" onafwendbaar, aldus FNV.

De bond had de partijen tot vrijdag de tijd gegeven om met een goed cao-voorstel te komen. FNV-bestuurder Jan Verhoeven gaf nog geen details prijs over de precieze invulling van de acties, anders dan dat deze over enkele weken zullen beginnen.

Duizenden werknemers van bedrijven waar pluimvee wordt geslacht en verwerkt, zitten al meer dan twee jaar zonder cao. Overleg om tot nieuwe afspraken te komen, liep eerder dit jaar vast. FNV eist 3 procent loonsverhoging per jaar, twee keer zoveel als de werkgevers bereid zijn te bieden. Ook over toeslagen voor werk in de vroege ochtend en avond kunnen de partijen het niet eens worden.

Nepluvi

Nepluvi zegt in een reactie de aangekondigde acties van FNV te betreuren. Anderzijds verwacht de organisatie niet dat het zo'n vaart zal lopen.

''Wij hebben niet de indruk dat de acties grootschalig zullen zijn", aldus Nepluvi, die de voorstellen van FNV verder als ''oneerbaar" bestempelde. ''De bond wil met zijn voorstellen terug naar de jaren vijftig, terwijl wij met de nieuwe cao juist willen moderniseren."

CNV

Nepluvi blijft overigens wel met CNV in gesprek om alsnog tot een akkoord te komen. Daarbij sprak de werkgeversvereniging van een ultieme poging.

Eerder sloot CNV al een akkoord met Plukon. Dat akkoord geldt voor de locaties van Plukon in Wezep en Dedemsvaart en voor de toeleverancier van Plukon, die van oudsher een eigen cao hebben. De overige locaties van Plukon vallen onder de cao van de pluimveeverwerkende industrie.