Het grondpersoneel van KLM mag tot 5 september niet staken op Schiphol.

Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde vrijdag in hoger beroep dat protestacties onder leiding van vakbond FNV verboden blijven.

Het hof oordeelde dat de belangen van KLM zwaarder wegen dan die van FNV en houdt de eerdere uitspraak van de rechtbank in Haarlem in stand. 

De voorgenomen acties zouden volgens het hof het luchtverkeer op Schiphol, tijdens de huidige vakantiedrukte, "zeer ernstig kunnen ontwrichten".

De te verwachten gevolgen van acties, voor KLM en Schiphol en duizenden reizigers, zijn volgens het hof zo groot dat dit maatschappelijk onaanvaardbaar is.

Werkonderbreking

Het hof benadrukt daarbij dat stakingen na 5 september niet verboden zijn. Eventuele werkonderbrekingen mogen er echter niet toe leiden dat passagiers langer dan anderhalf uur moeten wachten.

FNV ging bij het gerechtshof in hoger beroep, omdat de bond het niet eens was met de uitspraak van de rechtbank in Haarlem. In de tussentijd deed het personeel wel mee aan stiptheidsacties.

FNV zegt teleurgesteld te zijn over de uitspraak. "Onze leden willen opkomen voor hun rechten. Zij kunnen nu helaas niet alle middelen inzetten", zegt Leen van der List van FNV Luchtvaart.

De bond wil op korte termijn overleggen over welke soort acties nu wel kunnen worden gevoerd. "Na 5 september kunnen dit eventueel werkonderbrekingen zijn", aldus FNV.

Tevreden

KLM zegt in een reactie tevreden te zijn met het vonnis en het bedrijf "blijft openstaan voor een gesprek".

FNV ligt al langer overhoop met KLM over de arbeidsvoorwaarden voor het grondpersoneel. De bond eist onder meer een loonsverhoging van 1 procent, met een bodem van 75 euro per maand.

Ook wil de vakbond geen verslechtering van de vakantie- en seniorendagen. Uitzendkrachten die al jaren structureel bij KLM aan de slag zijn, zouden bovendien in vaste dienst moeten komen.