Schiphol heeft afgelopen halfjaar aanzienlijk minder winst gemaakt dan een jaar eerder, op een omzet die stabiel bleef. 

De luchthaven trok meer passagiers, maar verlaagde de havengelden die luchtvaartmaatschappijen betalen.

De nettowinst zakte met ruim 40 procent naar 121 miljoen euro. Die daling kwam onder meer door hogere afschrijvingen, vanwege de oplevering van een aantal grote projecten.

Daarnaast liepen de kosten op door de grotere toestroom van passagiers. Verder zorgde de verkoop van een belang in winkelbedrijf Schiphol Airport Retail vorig jaar voor een eenmalige meevaller van 50 miljoen euro.

De omzet van Schiphol liep afgelopen halfjaar een fractie op, tot 687 miljoen euro. De opbrengsten werden gestuwd doordat Schiphol 10 procent meer passagiers trok dan in de eerste zes maanden van 2015. Dit werd echter tenietgedaan door de verlaging van de havengelden met 11,6 procent in april.

Investeren

Schiphol gaat de komende jaren fors investeren om de groeiende passagiersstroom goed te kunnen verwerken. Dat meldde de luchthaven vrijdag bij de presentatie van zijn halfjaarcijfers.

Schiphol ontving afgelopen halfjaar 10 procent meer passagiers dan een jaar eerder. Met die sterke groei loopt het vliegveld volgens bestuursvoorzitter Jos Nijhuis tegen de grenzen van zijn capaciteit aan.

Om ook in de toekomst goede service te kunnen verlenen aan passagiers en luchtvaartmaatschappijen wordt de komende jaren flink geïnvesteerd in 'capaciteit, kwaliteit en bereikbaarheid, aldus Nijhuis.

De investeringen worden daarbij verhoogd van gemiddeld 400 miljoen euro naar 600 miljoen euro per jaar. Dit is volgens Nijhuis nodig omdat passagiers nu soms al kunnen merken dat Schiphol te klein begint te worden.

Afschrijvingen 

De luchthaven maakte verder bekend dat de nettowinst afgelopen halfjaar met ruim 40 procent is gezakt, naar 121 miljoen euro. Die daling kwam onder meer door hogere afschrijvingen, vanwege de oplevering van een aantal grote projecten. Daarnaast liepen de kosten op door de grotere toestroom van passagiers. Verder zorgde de verkoop van een belang in winkelbedrijf Schiphol Airport Retail vorig jaar voor een eenmalige meevaller van 50 miljoen euro.

De omzet van Schiphol liep afgelopen halfjaar een fractie op, tot 687 miljoen euro. De opbrengsten werden gestuwd door de extra bezoekers ten opzichte van vorig jaar. Dit werd echter tenietgedaan door de verlaging van de havengelden met 11,6 procent in april.