AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam bleef donderdag in de ochtend boven de 500-punten grens. De graadmeter voor de 25 meest verhandelde aandelen, de AEX, stond rond het middaguur rond de slotkoers van woensdag: 504,23 punten, ofwel 0,08 procent hoger. Tijdens een dipje in de ochtend was de koers even weggezakt naar ,92, maar herstelde zich daarvan.


Bekijk video

Telecombedrijf KPN bleek de grootste stijger. De koers groeide ,5 procent naar 4,57 euro, na vele dagen van koersdalingen. Het geplaagde aandeel lijkt mee te liften op meevallende cijfers van branchegenoot BT (British Telecom) donderdag.

Daarentegen daalde de koers van het aandeel van het bijna platzakke bedrijf KPNQwest met 16,3 procent naar een schamele 37 eurocent. Automatiseerders CMG en ASML stonden op ruim 1 procent verlies, na eerdere koersdalingen de afgelopen dagen.

Bij de lokale fondsen ging veel aandacht naar het Leidse biotechnologiebedrijf Crucell, dat een vaccin gaat helpen ontwikkelen tegen het dodelijke ebolavirus. De koers sprong in ochtend met bijna 6 procent omhoog tot 5,40 euro.

De rechtelijke uitspraak dat textielbedrijf Ten Cate geen 56 miljoen euro schadeclaim hoeft te betalen, leidde tot een 5,66 procent hogere koers op 28 euro. Luxaflexbedrijf Hunter Douglas meldde donderdag lagere winst in het eerste kwartaal. Het aandeel reageerde met een daling van 2,1 procent tot 34,71 euro.

De beurs van Frankfurt was aan het eind van de ochtend onveranderd. Londen stond 0,2 procent in de plus en Parijs was 0,15 procent hoger. Over het algemeen waren de bankfondsen nog wel lager doordat het Franse Société Générale een teleurstellend eerstekwartaalresultaat had bekendgemaakt. De bank stond op de Parijse beurs bij de grote fondsen onderaan met een koersverlies van 4 procent.

In Londen stond BT (voorheen British Telecom) in de schijnwerpers. Het telecomconcern maakte donderdagmorgen licht meevallende jaarcijfers bekend. De beleggers beloonden die met een koersstijging van 5,25 procent. BT prijkte daarmee bovenaan in de FTSE-index.

Euro

De euro ging omhoog. Rond het middaguur stond de koers op 0,9110 dollar, wat wel wat lager was dan eerder op de dag. De slotkoers van woensdag was uitgekomen op 0,9070 dollar. Ten opzichte van het pond sterling liep de koers van de euro op van 0,6230 naar 0,6250.