De Amerikaanse farmaceut Mylan halveert de prijs van een van zijn medicijnen na forse kritiek op prijsstijgingen. Dat maakt het statutair in Nederland gevestigde bedrijf, met hoofdkantoor in het Britse Hertfordshire, donderdag bekend.

Zelfs de Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton sprak zich deze week uit over de prijs van de EpiPen, een prikpen tegen gevaarlijke allergische reacties, die in acht jaar zes keer over de kop is gegaan. Volgens Clinton was de "bespottelijke" prijsverhoging een voorbeeld van een bedrijf dat misbruik maakt van zijn klanten.

Mylan verlaagt de prijs nu van 600 naar 300 dollar voor klanten die gebruikmaken van een spaarkaart van het bedrijf. Volgens topvrouw Heather Bresch, die het mikpunt was van de kritiek, toont Mylan daarmee dat het een "langdurige en betrouwbare partner is van de allergiegemeenschap".

De beurskoers van Mylan staat sinds vrijdag onder druk nadat meerdere Amerikaanse congresleden opheldering hadden geëist over de prijsstijgingen. De verklaring van Clinton zorgde woensdag voor nog eens een verlies met bijna 6 procent.