Leden van vakbond FNV Havens hebben ingestemd met het werkzekerheidsakkoord voor de containersector in Rotterdam.  

Daarmee is tot juli 2020 werk gegarandeerd voor havenwerkers met een vast dienstverband bij een van de containerbedrijven. Het gaat om onder meer ECT, MMS, RWG en Unilash.

Volgens FNV Havens gaat het om het eerste akkoord in Nederland waarmee werknemers voor langere tijd worden beschermd tegen de gevolgen van automatisering en robotisering.

''Deze werkzekerheid is van groot belang, omdat er in de komende jaren zo'n achthonderd van de 3.600 banen in de sector verdwijnen door uitbreiding van de capaciteit en automatisering", zo onderstreept vakbondsbestuurder Niek Stam.

De vakbond gaat ervan uit dat de problemen met werkgelegenheid in de containersector halverwege 2020 opgelost zullen zijn door natuurlijk verloop.

Afspraken

De vakbonden en werkgevers spraken onder meer af havenwerkers te stimuleren eerder met pensioen te gaan. Ook kunnen havenwerkers voor hun pensionering in deeltijd werken.

Daarnaast worden medewerkers ingezet voor het transport van containers tussen verschillende terminals op de Eerste en Tweede Maasvlakte. Verder zullen de bonden en werkgevers regelmatig overleggen over de werkgelegenheid en extra maatregelen nemen als dat nodig is.

Stakingen

De partijen sloten begin vorige maand een akkoord na onderhandelingen van meer dan een jaar. Begin januari leidde een patstelling in de onderhandelingen zelfs tot stakingen, waardoor de hele containeroverslag in de Rotterdamse haven stillag.

In totaal werken meer dan 3.700 mensen bij de containerterminals in Rotterdam.