Jim Yong Kim is beschikbaar voor een nieuwe termijn als president van de Wereldbank. Dat heeft hij het bestuur van de ontwikkelingsbank laten weten.

De huidige eerste termijn van Kim loopt pas in juni af, maar de Wereldbank heeft besloten nu al de procedure voor de invulling van de nieuwe termijn te starten. Het bestuur van de bank biedt andere geïnteresseerden daarbij tot 14 september de kans zich aan te melden voor de functie. Vervolgens wordt binnen twee à drie weken een besluit genomen.

De herbenoeming van Kim is niet onomstreden. De in Zuid-Korea geboren Amerikaan heeft afgelopen jaren een grondige reorganisatie doorgevoerd bij de Wereldbank, die op veel weerstand stuitte binnen de organisatie.

Met een nieuwe termijn van Kim zou er ook niets veranderen aan de traditionele verdeling van de leidinggevende posities bij de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) tussen Europa en de Verenigde Staten.

Al sinds de oprichting in 1944 is de hoogste baas van de Wereldbank een Amerikaan, terwijl het IMF altijd wordt geleid door een Europeaan. Eerder dit jaar werd de termijn van Christine Lagarde als topvrouw van het IMF verlengd.