ASR heeft zijn operationele winst afgelopen halfjaar weten op te voeren, ondanks hoge claims vanwege de hagelstormen die het zuiden van Nederland in juni troffen. Dat maakte de verzekeraar woensdag bekend.

Mede dankzij overnames nam de operationele winst met ruim 4 procent toe ten opzichte van een jaar eerder, tot 292 miljoen euro.

De acquisitie van andere verzekeraars zorgde ook voor een hogere omzet, waarbij de ontvangen premies met bijna 8 procent stegen naar 2,7 miljard euro. De nettowinst zakte met 4 procent naar 382 miljoen euro. Dit kwam vooral door meevallers die vorig jaar konden worden geboekt.

Hagelstormen

De hagelstormen kosten ASR 34 miljoen euro aan schadeclaims, waarvan 9 miljoen door het bedrijf was herverzekerd. ''Het gros'' van de gedupeerden kon schadeloos worden gesteld, zei bestuursvoorzitter Jos Baeten in een telefonische toelichting. Enkele tientallen klanten hadden er echter zelf voor gekozen hagelschade niet te verzekeren.

De toename van schade door extreem weer in Nederland zal ''op lange termijn'' waarschijnlijk zorgen voor hogere verzekeringspremies op dat vlak, voorspelde Baeten. Komende tijd zal dat bij ASR volgens hem echter nog niet het geval zijn.

Beurs

ASR, dat door de overheid op 10 juni naar de beurs werd gebracht, wist zijn kapitaalbuffers afgelopen halfjaar te versterken. Het bedrijf ligt volgens Baeten dan ook ''op koers'' om aan zijn doelen voor de middellange termijn te voldoen. Volgens hem wijzen de cijfers er op dat ASR ''er goed voor staat''.

Daarbij wees hij onder meer op de winstgevendheid van de verzekeringsactiviteiten. Ondanks de stevige claims vanwege het noodweer overtrof die de doelstelling van ASR. Verder verloopt de bezuinigingsoperatie op schema, hoewel de kosten afgelopen halfjaar licht stegen. Die toename komt echter ook op het conto van de overnames van de afgelopen maanden.

ASR blijft kijken naar kansen voor overnames. Concrete voorspellingen op dat vlak, of voor de resultaten over heel 2016, deed Baeten echter niet.