De Franse overheid heeft mogelijk belangrijke details weggelaten in het rapport over het emissie-onderzoek bij autobouwer Renault. 

Dat zeggen drie van de zeventien leden van de betrokken onderzoekscommissie tegen zakenkrant Financial Times.

Bevindingen over een stikstoffiltersysteem in de Renault Captur dat tijdens testen actiever werd, hebben het rapport niet gehaald. De betrokkenen bij het onderzoek vrezen dat de Franse overheid, die een belang van 20 procent heeft in Renault, te mild is voor de autobouwer.

De Duitse automaker Volkswagen raakte eerder verwikkeld in een groot schandaal over manipulatie van emissietesten nadat verschillen tussen testen en praktijkgebruik aan het licht kwamen.

Er is nog geen bewijs dat Renault ook sjoemelde met uitstoottesten, maar de commissieleden dringen wel aan op verder onderzoek.

Vertrouwelijk

''Het rapport is opgesteld door de overheid en die besloot welke informatie vertrouwelijk bleef", zo tekende de krant op uit de mond van Charlotte Lepitre, een bestuurder van een koepelorganisatie van Franse milieuorganisaties. Lepitre was een van de commissieleden.

Renault-topman Gaspar Gascon Abellan ontkende vorige maand "met klem" dat er is geknoeid met de uitstootwaarden van dieselwagens. ''De elfduizend auto's die wij hebben teruggehaald nadat het Volkswagenschandaal vorig jaar naar buiten kwam, hadden een ijkingsfout en dat had niets met sjoemelsoftware te maken."