Rozen die in Europa worden verhandeld worden vaak elders in de wereld gekweekt. 

Inmiddels komt twee derde van de in Europa verkochte rozen uit Kenia en Ethiopië, terwijl ook India een belangrijke rol speelt op de internationale rozenmarkt, meldt sierteeltcoöperatie FloraHolland maandag. Andere Afrikaanse rozenproductielanden zijn Oeganda, Zimbabwe, Zambia, Tanzania en Zuid-Afrika.

India kent nu het grootste rozenareaal, gevolgd door China. Slechts een klein deel daarvan is bestemd voor de export. 

FloraHolland wijst erop dat het areaal waarop rozen worden verbouwd in Europa de afgelopen vijf jaar met ruim een kwart is gekrompen. 

Die afname wordt vooral veroorzaakt door hoge energiekosten, strikte regelgeving en de lage prijzen van importrozen. De coöperatie verwacht echter niet dat de rozenteelt helemaal zal verdwijnen uit Europa. 

Ander gewas

In Nederland wordt nu nog 238 hectare besteed aan rozenproductie, tegen zo'n 850 hectare in 2004. Rozenkwekers stoppen ermee, of stappen over op de productie van een ander gewas. In heel Europa wordt momenteel nog ongeveer 1.700 hectare besteed aan rozenteelt. 

Nederland blijft een belangrijke internationale marktplaats voor rozen. De bloemenveiling van FloraHolland verhandelde vorig jaar 3,5 miljard rozenstelen, die vooral naar Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk werden uitgevoerd.

Een andere belangrijke internationale handelsstroom voor rozen is die tussen Colombia en de Verenigde Staten.