De overslag in de zeehaven van Amsterdam is afgelopen halfjaar met 7 procent gekrompen ten opzichte van een jaar eerder. 

Vooral de aanvoer van steenkool nam sterk af, meldt het Havenbedrijf Amsterdam maandag.

De haven van Amsterdam kreeg in totaal 39,5 miljoen ton goederen te verwerken. Daarvan kwam ruim 24 miljoen ton uit het buitenland, waarmee de import 10 procent kleiner was dan in de eerste helft van 2015. De export stabiliseerde nagenoeg, op 15,4 miljoen ton.

De Amsterdamse haven zag de aanvoer van steenkool met ruim een kwart slinken en kreeg iets minder olieproducten te verwerken dan vorig jaar. De aanvoer van onder meer bouwgrondstoffen en van chemische basisproducten nam wel toe. Verder steeg de overslag van containers met ruim 11 procent, naar 328.000 ton.

Amsterdam ontving 52 zeecruiseschepen. Dat waren er vier minder dan in de eerste helft van vorig jaar. Verder meerden 990 riviercruiseschepen aan in de hoofdstad, twintig minder dan een jaar eerder.

De overslag in de zeehavens van het hele Noordzeekanaalgebied, waar ook IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad bij horen, nam met 5 procent af naar 48,4 miljoen ton.