ZAANDAM - Ahold betaalt ongeveer 811 miljoen euro voor de overname van een belang van 20 procent in het Scandinavische supermarktconern ICA. De Zaanse supermarktgigant was krachtens een overeenkomst verplicht om de aandelen ICA te kopen van het Noorse investeringsmaatschappij Canica. Dat heeft Ahold maandag bekendgemaakt.

Over de prijs bestond onenigheid. Canica wilde aanvankelijk 1,1 miljard euro hebben. De transactie bezorgt Ahold een boekverlies van 87 miljoen euro in het derde kwartaal van dit jaar.

Eerder deze maand bepaalde een arbitragetribunaal de premie die Ahold bovenop de overnamesom moest betalen, op 49,56 procent. Dat was in lijn met wat Ahold wilde. Volgens het Zaanse concern moest de totale waarde van het belang toen in de buurt van 840 miljoen euro liggen.

Met de aankoop van het Canica-belang zou het aandeel Ahold in ICA op 70 procent komen. Ahold verkoopt echter direct weer 10 procent door aan ICA Förbundet, de andere partij in de joint venture tussen Ahold en ICA. Förbundet betaalt 318 miljoen euro aan Ahold, en krijgt daarmee een belang van 40 procent in het samenwerkingsverband. Ahold houdt uiteindelijk een belang van 60 procent.

Ahold is blij met de overeenkomst. "We hebben 811 miljoen betaald, terwijl we rekenden op 840 miljoen", stelt een woordvoerder. "Verder zijn alle toekomstige verplichtingen waaruit deze hele zaak voortkwam, komen te vervallen."