De stiptheidsacties die zaterdag onder leiding van FNV worden georganiseerd met een deel van het grondpersoneel van KLM zullen leiden tot operationele problemen.

Dat zegt Leen van der List van vakbond FNV zaterdag tegen NU.nl.

Het personeel gaat tussen 14.00 uur en 16.00 uur "strikt volgens de regels te werk". Onder meer de werknemers die de bagage afhandelen en de vliegtuigen taxiën gaan geen initiatief meer nemen om sneller het werk af te krijgen.

In de praktijk betekent dit volgens FNV dat de werknemers langer bezig zijn met hun taken. "We zijn niet uit op enorme vertragingen", aldus Van der List. "Maar als het personeel volgens de regels werkt, zal duidelijk worden dat de bezetting te klein is."

FNV geeft aan dat normaliter het grondpersoneel met de snelheid in het achterhoofd zich niet houdt aan allerlei voorschriften over bijvoorbeeld veiligheid. Van bovenaf zou de focus vooral op snelheid zijn. 

De vakbond noemt als voorbeeld het tillen van zware koffers. "Volgens de regels moet er dan een collega worden bijgehaald", aldus Van der List. "Normaal gebeurt dat vaak niet, maar zaterdag zal dat wel het geval zijn."

KLM

KLM was zaterdagochtend niet bereikbaar voor commentaar, maar stelt in een verklaring van vrijdag dat het bedrijf juist geen operationele problemen verwacht.

"Aangezien KLM-medewerkers hun werk altijd veilig en volgens de voorschriften uitvoeren, verwacht KLM dat deze oproep geen nadelige, operationele gevolgen heeft."

De maatschappij meldt ook dat FNV mogelijk in strijd handelt met een eerder vonnis van de rechtbank. KLM nodigt de bond opnieuw uit om "in gesprek te gaan."

De rechter heeft werkonderbrekingen verboden tot het einde van het toeristenseizoen. FNV ligt al een tijdje overhoop met KLM over de arbeidsvoorwaarden voor het grondpersoneel. Volgende week dinsdag dient een hoger beroep bij het gerechtshof in Amsterdam over het stakingsverbod.