Deel personeel KLM doet zaterdag mee aan stiptheidsacties

Een deel van het grondpersoneel van KLM gaat vanaf zaterdag "strikt volgens de regels" te werk. Werknemers gaan geen initiatief meer nemen om sneller het werk af te krijgen en in de praktijk betekent dit volgens vakbond FNV dat de werknemers langer bezig zijn met hun taken. 

Dat maakt de vakbond vrijdag bekend. De stiptheidsacties kunnen leiden tot vertragingen van vluchten op Schiphol.

FNV geeft aan dat normaliter het grondpersoneel met de snelheid in het achterhoofd zich niet houdt aan allerlei voorschriften over bijvoorbeeld veiligheid. Van bovenaf zou de focus vooral op snelheid zijn. 

Door de voorschriften precies na te leven, wil de vakbond laten zien dat de werkdruk te hoog is voor de medewerkers. 

Probleem 

"We willen hiermee laten zien wat het échte probleem is", zegt Walter van der Vlies, Teamleider Platform bij KLM. "We moeten met steeds minder collega’s meer werk doen. Door de hoge werkdruk moeten we soms drie taken tegelijk doen, waardoor in de praktijk protocollen en werkvoorschriften vaak niet volledig kunnen worden nageleefd."

"De druk om vliegtuigen af te handelen is te hoog en er wordt te weinig personeel ingezet. We hebben daarom besloten vanaf zaterdag ‘strikt’ volgens de regels te gaan werken."

Werkonderbrekingen 

De rechter heeft werkonderbrekingen verboden tot het einde van het toeristenseizoen, maar door medewerkers - in de woorden van de vakbond - ''strikt volgens de regels" te laten werken wil de bond alsnog aandacht vragen voor de hoge werkdruk.

FNV ligt al een tijdje overhoop met KLM over de arbeidsvoorwaarden voor het grondpersoneel. Volgende week dinsdag dient een hoger beroep bij het gerechtshof in Amsterdam over het stakingsverbod.

Lees meer over:
KLM
Tip de redactie