Brabantse agrariërs overwegen kort geding om vergoeding hagelschade

Een groep agrariërs in Brabant overweegt een kort geding aan te spannen om toch een vergoeding te krijgen van verzekeraars.

Dit vertelt adviseur Henk Antonissen van Antonissen Agrarisch Advies aan NU.nl na eerdere berichtgeving van de NOS.

Donderdagavond was er een bijeenkomst waar zo’n 85 boeren, die niet de gehele schade kregen uitgekeerd van de verzekeraar, op af kwamen. Antonissen schat dat dit ongeveer driekwart van het totale aantal boeren in de regio is die geen vergoeding kreeg van de verzekeraar.

Bij die bijeenkomst is de intentie en de wil uitgesproken om een kort geding te starten, maar het wachten is nog op definitieve adviezen van juridische adviseurs en onafhankelijke inspecteurs.

Video: Zware onweer en hagelbuien op 23 juni in Noord-Brabant

Winter

Antonissen organiseerde de bijeenkomst samen met nog een adviesbureau en een drietal voederbedrijven. De adviseur vertelt dat sommige agrariërs niet alleen financiële problemen hebben, maar dat ook het welzijn van de dieren in het geding is. Sommige daken zijn provisorisch hersteld, maar eigenlijk niet geschikt om de dieren te beschermen in de winter.

Hij benadrukt dat er veel verschil zit tussen verzekeraars. "Zo is er op sommige plekken ook prima werk afgeleverd. Maar er zijn een aantal die achterblijven."

Brabantse boeren leden op 23 juni een schade van in totaal 100 miljoen euro. Meteen werd al duidelijk dat niet alle schade gedekt zou worden. 

Lees meer over:
Tip de redactie