'Topman mediabedrijf Viacom krijgt 72 miljoen dollar'

Mediabedrijf Viacom en grootaandeelhouder Sumner Redstone zijn het na maanden gesteggel eens geworden met topman Philippe Dauman over het beëindigen van diens contract.

Dauman krijgt 72 miljoen dollar mee van het moederbedrijf van zenders als MTV, Comedy Central en Nickelodeon, zo melden ingewijden vrijdag.

De schikking is kostbaar, maar wordt toch gezien als een overwinning voor de 93-jarige Redstone en zijn dochter Shari.

De twee hebben samen een controlerend belang van 80 procent in Viacom en proberen Dauman al tijden te lozen. Daarmee wilden ze onder meer voorkomen dat hij een grotere vinger in de pap zou krijgen bij een overlijden van Redstone senior.

Mentaal niet in orde

Dauman was naar de rechter gestapt en claimde dat Redstone mentaal niet meer in orde zou zijn en onder druk zou worden gezet door zijn dochter. Er moest een arts aan te pas komen om de claim over Redstones gezondheid te weerleggen.

Het bereikte akkoord betekent dat Dauman het bestuur verlaat. Hij blijft tot medio september commissaris, waarbij hem de gelegenheid wordt geboden zijn belang in Viacom te verkopen.

De machtsstrijd drukte een stempel op de bedrijfsvoering bij Viacom. Een poging om filmdivisie Paramount af te stoten leverde nog niets op en het bedrijf slaagde er ook nog niet in om lucratieve streamingdeals voor internetvideo's af te sluiten.

Lees meer over:
Tip de redactie