Thuiswerkende zzp'ers met een huurwoning kunnen ook in de toekomst de huurkosten van hun bedrijfswinst aftrekken. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) ziet geen aanleiding om de wet te veranderen.

Dat melden Het Financieele Dagblad en BNR donderdag. De bewindsman reageert daarmee op een uitspraak van de Hoge Raad. 

Het hoogste rechtsorgaan bepaalde woensdag dat zzp'ers die thuis werken, onder bepaalde voorwaarden bijna de volledige huur als kostenpost mogen opvoeren. Ze moeten dan bijvoorbeeld wel vanuit het huurhuis werk verrichten voor de onderneming. Ook moet een klein deel worden bijgeteld voor privégebruik.

Toets

De PvdA en GroenLinks willen af van dit belastingvoordeel voor huurders. Wiebes ziet daar geen aanleiding toe, zegt hij tegen de media. "Deze wet bestaat al jaren en wordt ook toegepast. Ik heb nu alleen maar getoetst of de Belastingdienst de wet op de juiste manier uitvoert. Dat is het geval."

De bewindsman verwacht geen grote aderlating voor de schatkist, als onwetende zzp'ers met terugwerkende kracht alsnog gebruikmaken van het fiscale voordeel. Dat kan overigens alleen als zij hun belastingaangifte nog niet hebben gedaan. Een schatting van de kosten voor het Rijk kon de staatssecretaris niet geven.