ECB tempert verwachtingen over nieuwe maatregelen

De Europese Centrale Bank (ECB) blijft scherp letten op alle onzekerheden in de economie, maar wil tegelijkertijd geen al te hoge verwachtingen wekken rond stimuleringsmaatregelen die nog kunnen worden genomen.

Dat blijkt uit de notulen van de meest recente rentevergadering van de ECB, die donderdag zijn gepubliceerd.

Tijdens hun bijeenkomst op 21 juli concludeerden de centrale bankiers van de eurolanden dat het nog te vroeg was om de gevolgen van de Brexit in te schatten.

Daarom stelde de ECB klaar te staan om in actie te komen als dat nodig is, zonder ''onterechte verwachtingen'' over het toekomstige monetaire beleid te scheppen.

De ECB presenteert bij de volgende rentevergadering, op 8 september, nieuwe prognoses voor de economische groei en inflatie in de eurozone.

Economen rekenen erop dat de centrale bank met nieuwe maatregelen komt als de vooruitzichten verder zijn verslechterd. Er kan dan bijvoorbeeld worden besloten om langer door te gaan met de opkoop van obligaties, of om meer obligaties in aanmerking te laten komen voor dat programma.

Bij de vorige ramingen, in juni, voorspelde de ECB dat de economische groei in 2017 uitkomt op 1,7 procent, na een plus van 1,6 procent dit jaar. Daarbij werd een inflatie van slechts 0,2 procent in 2016 en 1,3 procent volgend jaar voorzien.

Lees meer over:
ECB

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie