Baggeraar Boskalis heeft in de eerste helft van 2016 flink last gehad van de moeilijke marktomstandigheden. Het concern realiseerde een winst van 147,5 miljoen euro, waar dat een jaar eerder nog 306,5 miljoen euro was.

De opbrengsten kelderden met 25 procent tot iets minder dan 1,2 miljard euro, maakt het bedrijf donderdag bekend bij de presentatie van zijn halfjaarcijfers. 

Het bedrijf merkt daarbij op dat er in 2015 nog sprake was van een zeer drukke eerste jaarhelft. Het bedrijfsresultaat (ebit) kwam uit op 182,4 miljoen euro.

Malaise

Boskalis heeft veel last van de malaise in de olie- en gassector, die is ontstaan door de sterke daling van de olieprijs. Het bedrijf maakte daarom onlangs al bekend 650 banen te schrappen, waarvan 150 in Nederland. De baggeraar gaat ook zijn vloot uitdunnen. Daarbij worden de komende twee jaar 24 vaartuigen uit de vaart genomen, waardoor minder personeel nodig is.

Verder wordt ''kritisch'' gekeken naar het verlagen van de kosten van het wereldwijde kantorennetwerk. 

Duizend vaartuigen

Bij Boskalis werken in totaal ruim 8.200 mensen, exclusief de werkgelegenheid bij samenwerkingsverbanden met andere ondernemingen. Het bedrijf werkt zowel met grote als kleine schepen aan uiteenlopende maritieme diensten.

De totale vloot bestaat uit zeker duizend vaartuigen, die worden ingezet in 75 verschillende landen verspreid over zes continenten. 

In een toelichting zei topman Peter Berdowski dat in de eerste helft van volgend jaar meer duidelijkheid zal komen over het kantorennetwerk. Hij wil nu niet speculeren over eventueel banenverlies. Ook zei hij niet te verwachten dat er nog verder moet worden ingegrepen in de vloot. ''Het mes is diep gezet. Dat zou voldoende moeten zijn.''

De onderneming houdt er rekening mee dat het ''huidige marktbeeld'' enkele jaren kan duren. De orderportefeuille staat momenteel op 2,7 miljard euro. Boskalis denkt dat de operationele winst in de tweede helft van dit jaar de winst uit de eerste zes maanden zal benaderen.

Vakbond

Vakbond FNV Waterbouw/Nautilus International vindt dat Boskalis zijn plannen voor het schrappen van honderden arbeidsplaatsen moet bijstellen. FNV wijst daarbij op de winst die het bedrijf wist te behalen ondanks de moeizame marktomstandigheden.

De vakbond concludeert dat er een "mooie" halfjaarwinst werd behaald. "En kun je ook meteen constateren dat de huidige reorganisatieplannen behoorlijk kunnen worden bijgesteld. Inclusief het behoud van veel hardwerkende medewerkers, die nu dreigen te worden afgedankt en omgeruild voor flexkrachten uit lagelonenlanden'', aldus voorzitter Charley Ramdas. 

Actie

Topman Peter Berdowski zei donderdag dat het bedrijf met een goed sociaal plan is gekomen voor de betrokken werknemers. ''We zijn een bedrijf met een sterk sociaal gezicht, maar we zijn geen sociale werkplaats'', zei hij.

Woensdag werd bij het hoofdkantoor van Boskalis in Papendrecht actiegevoerd door de bond en circa vijftig werknemers met hun gezinnen tegen het banenverlies, waarbij wereldwijd 650 banen verloren gaan, inclusief 150 in Nederland. Boskalis heeft te kampen met moeilijke marktomstandigheden en haalt daarom 24 schepen uit de vloot, met verlies van personeel tot gevolg.