Mongolië zwaar getroffen door teruggelopen vraag naar grondstoffen

Voor Mongolië dreigt een bankroet. De schuld van het land dreigt onhoudbaar te worden dankzij de teruggelopen vraag naar grondstoffen vanuit China.

Dat meldt de Volkskrant donderdag.

De economie van Mongolië wordt hard geraakt door de dalende Chinese vraag naar kolen, ijzererts en koper. De inkomsten zijn zo sterk gedaald, dat het land schulden niet meer kan aflossen.

Het begrotingstekort van Mongolië is inmiddels gegroeid naar 21 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De staatsschuld liep op tot 78 procent van het bbp.

Tijdens een televisieoptreden stelde de Mongoolse minister van Financiën Choijilsuren Battogtokh dat het land in een diepe economische crisis verkeert. "We zitten in een situatie waarbij we niet langer de salarissen van de ambtenaren kunnen betalen en het overheidsapparaat kunnen laten functioneren", zei de minister.

Dinsdag riep Bloomberg de Mongoolse munt, de tugrik, uit tot de "slechtst presenterende munt van augustus". Een maand eerder was 1 euro nog 2.200 tugrik waard. Nu is 1 euro goed voor 2.500 tugrik. De waarde van de munt is sinds half juli al met 7,8 procent gedaald.

China

Mongolië kon lang profiteren van de grote economische groei in China. Maar toen de Chinese groei stokte, kreeg Mongolië daar last van. De Mongoolse economie groeide in 2011 nog met 7,5 procent. Vorig jaar daalde dit naar 2 procent.

In juni trad een nieuw gekozen regering aan. Die lanceerde een economisch herstelplan van schuldvermindering, salarisverlagingen en fiscale faciliteiten voor buitenlandse investeerders.

Maar herstel lijkt niet mogelijk zonder hulp van buitenaf. Vooralsnog wil het Internationaal Monetair Fonds daar niks over zeggen.

Lees meer over:
Tip de redactie