VNV dagvaardt KLM vanwege opzeggen overeenkomst pensioenen

Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) dagvaardt KLM, omdat de luchtvaartmaatschappij een pensioenovereenkomst heeft opgezegd.

Dat maakt de VNV woensdag bekend.

De vakbond neemt juridische stappen, omdat KLM de opzegging niet wil intrekken. Het bedrijf zou ook niet op de uitnodiging ingaan om voor 1 december "via normaal overleg" tot een oplossing te komen voor de vervanging van het pensioenakkoord.

Eerder deze maand werd duidelijk dat KLM de gegarandeerde indexatie van pensioenen van piloten wilde schrappen. Die garantie zorgt ervoor dat de pensioenen meestijgen met de inflatie.

Schaamteloos

"Het gaat niet om pensioenen, maar om het schaamteloos schenden van gemaakte afspraken", meent VNV-voorzitter Steven Verhagen. Hij benadrukt dat KLM de cao op dit punt eenzijdig opbreekt. "Dan moeten wij op een gegeven moment onze steun maar staken", stelt de voorzitter.

"Het is spijtig dat dit zo moet lopen, zeker na de vorig jaar geleverde inspanningen ter verbetering van de bedrijfszekerheid van het mooie bedrijf", vindt Verhagen. Hij spreekt van "grote ondankbaarheid en onredelijkheid" bij KLM. De VNV roept donderdag leden bijeen om hen op de hoogte te brengen.

Miljoenen

Vanwege nieuwe regels rond de dekkingsgraad van pensioenen zou KLM dit jaar volgens de gegarandeerde indexatie honderden miljoenen euro's moeten bijstorten in het pensioenfonds. De luchtvaartmaatschappij vreesde dat dit de bedrijfsvoering in gevaar zou brengen.

In het pensioenakkoord stond dat KLM geld zou bijstorten bij tekorten en minder premie zou afdragen bij overschotten. "Dit laatste was alijd het geval en bespaarde KLM tot nu toe rond de 400 miljoen euro aan afdrachten", stelt de vakbond.

De VNV ligt ook overhoop met luchtvaartmaatschappij easyJet. Piloten die Schiphol als thuisbasis hebben, legden al drie keer tijdelijk het werk neer voor betere arbeidsvoorwaarden. De VNV-leden bij easyJet zullen de komende weken vaker gaan staken.

Lees meer over:
Tip de redactie