Werknemers van Boskalis houden met de vakbonden FNV Waterbouw en Nautilus International een protestactie tegen de plannen van het concern om banen te schrappen.  

De actie vindt plaats voor de poort van het hoofdkantoor van Boskalis in Papendrecht. Hier zal aan aandeelhouders een open brief worden overhandigd, voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering die daar woensdagmiddag gehouden wordt.

Boskalis kondigde op 8 juli aan wereldwijd 650 banen te schrappen de komende twee jaar. In Nederland gaat het om 150 banen, verspreid over de bedrijven Fairmount Marine, Boskalis Bagger en Smit Salvage.

Bij Fairmount zullen alle Nederlandse officieren het veld moeten ruimen, terwijl bij Boskalis Bagger een op de zes banen worden geschrapt. Zo’n zestig tot zeventig werknemers zullen woensdag deelnemen aan de protestactie.

"We doen een beroep op het sociale gevoel van de aandeelhouders", laat voorzitter van FNV Waterbouw Charley Ramdas weten aan NU.nl.

"We willen dat het bedrijf stopt met het dumpen van hardwerkende vakkrachten en die in te ruilen voor mensen uit lagelonenlanden. Hopelijk denken de aandeelhouders niet alleen aan hun portemonnee."

Herplaatsing

In de brief stellen de bonden dat herplaatsing binnen zo’n groot bedrijf als Boskalis mogelijk moet zijn. "Boskalis haalt nog steeds groot werk binnen, bijvoorbeeld in de Offshore Wind. Veel zeevarenden en baggeraars kunnen hun werk overal op de vloot doen. De aangekondigde ontslagen zijn dus bijzonder voorbarig", zo valt te lezen in de oproep aan de aandeelhouders.

Volgens Boskalis is de reorganisatie nodig omdat er minder werk is in de offshore, maar volgens de vakbond boekt Boskalis nog altijd flinke winsten.

"Niets doen is geen optie", aldus Ramdas. "De actiebereidheid is groot. Als de protestactie van vandaag niets oplevert, zullen we ons beraden op vervolgstappen."