De Amerikaanse producent van netwerkapparatuur Cisco Systems gaat flink snijden in het personeelsbestand. Wereldwijd worden 5.500 medewerkers ontslagen. 

Dat komt neer op circa 7 procent van het personeel van Cisco wereldwijd, zo maakte het bedrijf woensdag bekend bij de publicatie van de kwartaalcijfers.

Geruchten over een grote reorganisatie bij Cisco deden al de ronde. Eerder leek 20 procent van het personeel te worden ontslagen.

In een verklaring stelt het techbedrijf dat de ingreep noodzakelijk is om de kosten in de hand te houden. Ook wil Cisco gerichter investeren in belangrijke diensten via internet.

Volgens topman Chuck Robbins is het niet zo dat Cisco de groei bij de ene divisie ten koste wil laten gaan van de andere divisie. ''We willen er echter zeker van zijn dat de investeringen in verhouding staan met de groeimogelijkheden."

Omslag

Cisco, dat ook een vestiging in Nederland heeft, probeert een omslag te maken van een hardware-georiënteerde organisatie naar een software-georiënteerd bedrijf.

De aangepaste winst in het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar kwam uit op 2,8 miljard dollar. Dat betekende een stijging van 21 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Verder zette Cisco een omzet in de boeken van 12,6 miljard dollar. Dat betekent een daling van 2 procent.

Nederland

Een woordvoerder van Cisco Nederland wilde donderdag niet ingaan wat de aangekondigde banenreductie betekent voor personeel in Nederland. Het bedrijf wilde ook niet bekendmaken hoeveel werknemers Cisco in Nederland telt.

In april werkten bij Cisco 73.000 mensen. Het bedrijf heeft al enkele ontslagrondes achter de rug.