'Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt koerst af op record'

De Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt  is mogelijk op weg naar een recordomvang van 12 miljard euro in 2016. 

Het eerste halfjaar is "uitstekend" begonnen, meldt vastgoedadviseur Cushman & Wakefield maandag. Zowel nationale als internationale investeerders en private equitypartijen hebben interesse in de Nederlandse vastgoedmarkt.

Dat Nederland afkoerst op een record komt volgens de organisatie door de gunstige verhouding van de Nederlandse aanvangsrendementen ten opzichte van bijvoorbeeld 10-jarige staatsobligaties. Daarnaast is vastgoed een aantrekkelijke investering vanwege de aanhoudend lage rente.  

Het vastgoedbeleggingsvolume is in het eerste halfjaar met ruim 8 procent gestegen naar 5 miljard euro. In de rest van continentaal Europa bedraagt de stijging 3 procent. 

Brexit

In het Verenigd Koninkrijk is juist een afname van 35 procent te zien, die volgens de vastgoedadviseur voor een belangrijk deel toe te schrijven is aan onzekerheid over de gevolgen van de Brexit.

Kort na het referendum werd al een aantal transacties geannuleerd. Het Verenigd Koninkrijk heeft de grootste vastgoedbeleggingsmarkt van Europa. 

In de eerste helft van dit jaar waren niet-beursgenoteerde fondsen opnieuw de meest actieve beleggers. Het aantal private ondernemingen en particulieren op de vastgoedmarkt groeit. 

Wereldwijd gefinancierde fondsen zijn de voornaamste bron van niet-Europese investeringen, gevolgd door beleggers uit de Verenigde Staten, Singapore, Zuid-Afrika en Hongkong.

Lees meer over:
Tip de redactie