'Kostenpost van 2,6 miljard voor Japanse banken door negatieve rente'

Negatieve rentes van de centrale bank van Japan gaan de grootste drie banken van het land ongeveer 300 miljard yen (2,65 miljard euro) kosten in iets meer dan een jaar tijd. 

Dit blijkt uit een rapport van de financiële toezichthouder, zo schrijft de Japanse zakenkrant Nikkei zaterdag.

Sinds begin dit jaar hanteert de Bank of Japan (BOJ), de centrale bank, een negatieve rente op depositorekeningen van -0,1 procent. Dit betekent dat banken geld moeten betalen om geld te stallen bij de centrale bank.

Dit moet banken dwingen om meer geld uit te lenen, maar het zet ook het verdienmodel van de financiële instellingen onderdruk. Zo zal Mitsubishi UFJ Financial Group tot en met maart 2017 de winst met 155 miljard yen zien dalen.

Winstdalingen 

Voor Sumitomo Mitsui Financial Group en Mizuho Financial Group worden winstdalingen van respectievelijk 76 miljard yen en 61 miljard yen voorspeld.

Toezichthouder Financial Services Agency (FSA) zegt dat de winsten nog meer onder druk komen te staan als de rente nog verder wordt verlaagd.

Sinds juni 2014 hanteert de Europese Centrale Bank (ECB) al een negatieve rente op de depositorekeningen. Toen werd die rente verlaagd naar -0,1 procent. Inmiddels staat dit renteniveau op -0,4 procent.

Lees meer over:
Tip de redactie