Piloten easyJet kondigen meer stakingen aan

Nederlandse piloten van easyJet gaan komende weken vaker staken dan ze al hebben gedaan. 

De rechter oordeelt in een kort geding dat de piloten tot en met begin september in de weekenden het werk niet mogen neerleggen.

Pilotenvakbond VNV is daar teleurgesteld over, maar wil daarom doordeweeks intensiever actie gaan voeren.

"Elke Nederlander heeft het recht om het werk neer te leggen", zegt een woordvoerder van VNV. "Wij vinden het daarom vreemd dat de rechter dit verbod heeft opgelegd."

Tevreden

EasyJet is tevreden met de uitspraak dat er niet in de weekenden mag worden gestaakt. "We zijn blij dat passagiers en gezinnen die die weekenden naar hun vakantiebestemming gaan dat nu zonder de dreiging van mogelijke stakingsacties van VNV kunnen doen", aldus het bedrijf in een verklaring.

EasyJet vindt dat de acties van VNV "niet bijdragen aan een constructieve oplossing en hoopt snel tot een cao-akkoord te komen".

Arbeidsvoorwaarden 

De vakvereniging ligt overhoop met easyJet over de arbeidsvoorwaarden van 72 piloten die Schiphol als thuisbasis hebben. In de afgelopen tijd werd al drie keer tijdelijk het werk neergelegd. Daardoor werd de luchtvaartmaatschappij gedwongen diverse vluchten te schrappen.

Ruim een maand geleden stonden beide partijen ook al tegenover elkaar in de rechtszaal. Ook toen oordeelde de rechter in een kort geding dat in vier weekenden geen werkonderbrekingen mochten plaatsvinden.

Terreurdreiging

Het vonnis waarmee de rechter vrijdag kwam, vertoont volgens een woordvoerder van de VNV grote gelijkenissen met de uitspraak van eerder deze week in de zaak tussen vakbond FNV en KLM.

Ook nu noemde de rechter de terreurdreiging als argument om op Schiphol binnen een bepaalde tijdspanne geen stakingen op touw te zetten. Daardoor zou de veiligheid in het geding komen.

''Er is wel een belangrijk verschil met die andere uitspraak'', benadrukt de VNV-zegsman. Grondpersoneel van KLM mag in ieder geval tot en met 4 september niet staken. De easyJet-piloten mogen nog wel op maandagen, dinsdagen, woensdagen en donderdagen niet aan het werk gaan.

De VNV hoopt met haar dreigementen easyJet weer aan de onderhandelingstafel te krijgen. Volgens de bond kan het conflict met de Britse prijsvechter alleen worden opgelost door het cao-overleg te heropenen. EasyJet laat weten dat er een verbeterd voorstel op tafel ligt, maar dat juist de VNV hier niet verder over wil praten.

Lees meer over:
Tip de redactie