Nederlandse economie groeit verder in tweede kwartaal

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar met 0,6 procent gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Het is het negende kwartaal op rij dat de economie groeit. 

Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2015 kwam de groei uit op 2,3 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag in een eerste berekening.

Het tweede kwartaal van 2016 telde twee werkdagen meer dan dat van 2015, gecorrigeerd hiervoor kwam de groei uit op 1,8 procent.

"De groei is vooral te danken aan de toenemende investeringen, uitvoer en consumptie", aldus het onderzoeksbureau.

In het eerste kwartaal van 2016 groeide de economie nog met 0,5 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. In heel 2015 groeide de Nederlandse economie met 1,9 procent.

"De cijfers zijn zonnig, ondanks het weer. De groei is robuust te noemen", stelt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen vrijdag.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) benadrukt dat Nederland qua groei behoort  tot de economische kopgroep van Europa.

"Ook naar de toekomst toe is er reden voor optimisme, ondanks de economische onzekerheden in de wereld, met name de Brexit. Zo is het goed te constateren dat Nederlandse producenten vertrouwen hebben in de toekomst en flink blijven investeren", aldus Kamp in een reactie. 

Video: Hoofdeconoom CBS licht cijfers toe

De werkgelegenheid groeide in het tweede kwartaal eveneens. Het aantal banen van werknemers en zelfstandigen nam met 38.000 banen toe ten opzichte van een kwartaal eerder.

Consumenten

Consumenten gaven in het afgelopen kwartaal vooral meer uit aan diensten zoals horeca, kleding en elektrische apparaten. Het consumentenvertrouwen is na februari 2015 bijna onafgebroken positief geweest.

Bedrijven staken onder andere meer geld in vervoersmiddelen. Zo werd meer uitgegeven aan vrachtwagens, opleggers, personenauto's en vliegtuigen.

"De groei van de investeringen is in lijn met het positieve producentenvertrouwen", zegt het statistiekbureau. Dat vertrouwen kwam aan het einde van het tweede kwartaal van 2016 uit op het hoogste niveau in vijf jaar tijd. 

Ook de productie van de bouw en zakelijke dienstverlening groeiden verder in het tweede kwartaal. In de zakelijke dienstverlening noteerde de uitzendbranche vooral hogere cijfers. 

De delfstoffenwinning kromp daarentegen opnieuw. Die krimp was echter een stuk minder groot dan in de vier voorgaande kwartalen, aldus het statistiekbureau. 

Export

Het CBS meldt verder dat het volume van de export in juni met 1,9 procent is gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. De stijging was wel kleiner dan in mei. Opnieuw zat de groei in het aantal uitgevoerde transportmiddelen en elektrotechnische machines.

De import groeide in juni ook. Het ging om een toename van 3,2 procent.

Internationaal

In vergelijking tot andere, met name Europese landen, doet Nederland het ook relatief goed, merkt het CBS op. Zo noteerde België een groeicijfer van 0,5 procent over het tweede kwartaal. Voor Duitsland was dat 0,4 procent en de Franse economische groei kwam tot stilstand. Het gemiddelde in de eurozone kwam het afgelopen kwartaal uit op 0,3 procent groei.

De economie in het Verenigd Koninkrijk groeide eveneens met 0,6 procent. De impact van de Britse Brexit-stem op de Nederlandse economie is volgens Van Mulligen nog moeilijk te meten. "Voor 2016 worden geen grote gevolgen verwacht", aldus de econoom.

Het Centraal Planbureau houdt volgens het CBS echter wel rekening met mogelijk tegenvallende exportcijfers voor 2017, omdat het Verenigd Koninkrijk een van de belangrijkste handelspartners is voor Nederland.

Uitstoot

Hoewel de economie groeit, daalde de uitstoot van CO2 in het afgelopen kwartaal met 0,3 procent. In het eerste kwartaal van 2016 was ook al sprake van een daling. Vooral een lager verbruik van gas is volgens het CBS de oorzaak hiervan. Ook het warmere weer droeg hieraan bij.

Lees meer over:
Tip de redactie