Het grondpersoneel van KLM mag ook de komende weken niet staken op Schiphol. Dat heeft te maken met de vakantiedrukte en terreurdreiging op de luchthaven. 

Tot en met 4 september zijn protestacties onder leiding van vakbond FNV verboden. Dat heeft de rechtbank in Haarlem donderdag bepaald. FNV zegt "met spoed" in hoger beroep te gaan. 

KLM had een kort geding aangespannen tegen FNV, om aangekondigde stakingsacties van haar grondpersoneel op Schiphol te voorkomen.

De voorzieningenrechter geeft de "explosieve combinatie" van vakantiedrukte en terreurdreiging op Schiphol als redenen om het verbod in stand te houden. Maatschappelijke veiligheid gaat hier boven het stakingsrecht, aldus de rechtbank.

Hoger beroep

Vorige week bepaalde de rechtbank in Haarlem al dat een geplande staking op het laatste moment niet door mocht gaan. Wel wilde de rechter toen meer tijd om tot een definitief besluit te komen. De rechtbank houdt nu dus vast aan de eerdere beslissing.

FNV laat weten "met spoed in hoger beroep te gaan". Een woordvoerder van de vakbond noemt de gerechterlijke uitspraak "onbegrijpelijk". "Veiligheid staat ook bij ons hoog in het vaandel. De gevolgen moeten per werkonderbreking worden afgewogen en niet bij voorhand verboden worden voor de komende maand."

Intussen voerde FNV woensdag "publieksvriendelijke" acties op de Amsterdamse luchthaven. Daarbij werden folders en flyers uitgedeeld aan passagiers.

Voorstel

KLM zegt in een reactie tegenover NU.nl tevreden te zijn met de uitspraak. "Wij voelen ons gesteund. Maar wat misschien nog wel belangrijker is: de 99 procent van onze collega's die wel gewoon aan het werk wil blijven, wordt daar nu ook in gesteund. Daar zijn we erg blij mee."

Een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij benadrukt bovendien dat er "echt een fantastisch voorstel ligt". "Het lijkt ons een goed plan als FNV de tijd tot 5 september gebruikt om dat voorstel aan haar leden voor te leggen, zodat we verder kunnen praten."

Conflict

FNV ligt al langer overhoop met KLM over de arbeidsvoorwaarden voor het grondpersoneel. De bond eist onder meer een loonsverhoging van 1 procent, met een bodem van 75 euro per maand.

Ook wil de vakbond geen verslechtering van de vakantie- en seniorendagen. Uitzendkrachten die al jaren structureel bij KLM aan de slag zijn, zouden bovendien in vaste dienst moeten komen.

Op dit moment onderhandelen FNV en KLM niet. De rechter probeerde de partijen vorige week nog om de tafel te krijgen, maar zonder succes.