IEA verwacht dat vraag naar olie minder hard groeit

De groei van de mondiale vraag naar olie zal volgend jaar naar verwachting verder afnemen. Dat voorspelt het Internationaal Energieagentschap (IEA) donderdag in zijn maandelijkse rapport.

De groei van de vraag daalt van 1,4 miljoen vaten ruwe olie per dag dit jaar, naar 1,2 miljoen vaten per dag volgend jaar. Dat komt in 2017 neer op gemiddeld 97,5 miljoen vaten olie per dag.

Daarmee verlaagt het agentschap de voorspelling voor volgend jaar met 100.000 vaten per dag. Dit hangt volgens IEA samen met negatievere vooruitzichten over de economische groei. Verder zal het aanbod waarschijnlijk harder groeien dan bij eerdere prognoses werd aangenomen.

Tegelijkertijd is het wereldwijde aanbod van olie in juli met ongeveer 800.000 vaten per dag gegroeid. Zowel binnen als buiten oliekartel OPEC is de productie gegroeid. Met name in Saudi-Arabië en Irak is meer olie opgepompt. De dagelijkse productie van niet-OPEC-landen zal dit jaar naar verwachting met 900.000 vaten dalen.

In balans

Het agentschap denkt dat de oliemarkt dit jaar verder in balans zal komen, ondanks de recordproductie in diverse Golfstaten. Saudi-Arabië, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten voeren de komende maanden hun olieproductie op tot nieuwe recordniveaus, in een poging hun marktaandeel te beschermen. 

Dat enorme aanbod aan olie wordt naar verwachting echter opgevangen door raffinaderijen. Die verwerken de komende tijd grote hoeveelheden olie, na een forse krimp in de afgelopen maanden, aldus het IEA.

Prijs

Het overaanbod aan olie en de zwakke ontwikkeling van de vraag heeft de afgelopen twee jaar gezorgd voor een enorme daling van de olieprijs. In de eerste helft van dit jaar krabbelde de prijs wat op, maar sinds juni is er weer een einde gekomen aan dat herstel.

De IEA-prognoses zetten donderdag opnieuw druk op de olieprijs. De prijs van Brent, toonaangevend voor olie uit Europa en het Midden-Oosten, stond in de ochtendhandel 1 procent in de min op 43,95 dollar per vat. In januari werd een dieptepunt van 27 dollar bereikt, waarna in de periode tot begin juni een herstel tot bijna 53 dollar volgde.

Lees meer over:
Tip de redactie