LONDEN - De IJslandse luchtvaartmaatschappij Icelandair heeft een belang van 8,4 procent genomen in het Britse easyJet, de luchtvaartonderneming die naam heeft gemaakt met goedkope vliegtickets. "We hebben een positieve mening over het zakendoen van easyJet en denken dat de onderneming een zonnige toekomst heeft", aldus Icelandair-topman Hannes Smarason.

De koers van het aandeel easyJet belandde de afgelopen maand op een dieptepunt. De beleggers verkochten hun stukken omdat ze de gevolgen vreesden van de hoge brandstofkosten en de concurrentie tussen de prijsvechters in de lucht. Vrijdag liep de koers echter hard op bij een handel waarin ongeveer een kwart van de uitstaande aandelen van eigenaar wisselde.

Er werd op gespeculeerd dat een luchtvaartonderneming uit IJsland, Icelandair, Air Atlanta Icelandic of Iceland Express, belangstelling voor easyJet zou hebben. Daarbij zou het niet alleen om een belang gaan. Zelfs een gehele overname werd niet uitgesloten.

Nieuw beleid

Icelandair noemt de aankoop van het belang een onderdeel van zijn nieuwe beleid om te investeren in sectoren waar het gespecialiseerde kennis van heeft. De maatschappij sluit niet uit dat ze het belang op korte termijn vergroot.

Topman Smarason liet kortgeleden weten dat zijn onderneming wil uitbreiden via overnames. Analisten zetten hun vraagtekens bij de transactie. Ze wijzen op de hoge brandstofkosten en menen dat iedereen die nu een belang neemt in easyJet een vrij groot risico neemt.