Publieksvriendelijke actie grondpersoneel KLM in aanloop kort geding

Een deel van het grondpersoneel van KLM voert woensdag onder leiding van vakbond FNV publieksvriendelijke acties uit op Schiphol, meldt de vakbond.

Tussen 10.00 uur en 12.30 uur wordt passagiers van KLM om begrip gevraagd door middel van het uitdelen van onder meer labels en flyers.

Vorige week werden stakingsacties door de rechtbank in Haarlem voorlopig verboden. Op donderdag volgt hier een definitieve uitspraak over.

"FNV en KLM onderhandelen op dit moment niet met elkaar”, zegt een woordvoerder van FNV. "Wij zijn van mening dat deze publieksvriendelijke acties passen binnen de richtlijnen die de rechter ons heeft opgelegd."

Kort geding

KLM spande het kort geding aan om stakingsacties te voorkomen. Volgens de maatschappij hebben de acties gevolgen voor twaalfduizend passagiers en zouden deze leiden tot een schadepost van 3 tot 4 miljoen euro.

Aan de actie zouden volgens het bedrijf bovendien slechts 250 leden van FNV meedoen, terwijl onder de cao ruim veertienduizend medewerkers vallen.

Om de tafel

De rechter probeerde de partijen vorige week woensdag nog om de tafel te krijgen, maar dit lukte niet. KLM wilde volgens FNV geen punten noemen waar nog onderhandelingsruimte in zit. En KLM stelde dat een voorstel aan de onderhandelingstafel gedaan moet worden.

FNV ligt al een tijd overhoop met KLM over de arbeidsvoorwaarden voor het grondpersoneel. De bond eist onder meer een loonsverhoging van 1 procent, met een bodem van 75 euro per maand.

Ook wil de vakbond geen verslechtering van de vakantie- en seniorendagen. Uitzendkrachten die al jaren structureel bij KLM aan de slag zijn, zouden bovendien in vaste dienst moeten komen.

Heeft u beeld bij dit nieuws? Upload uw foto's via NUfoto of via WhatsApp (06 - 1388 0644). Video's kunnen naar video@nu.nl. Of stream uw beelden via de NUlive-app (iOS) en (Android).

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie