De Britse centrale bank Bank of England (BoE) moet de rente waarschijnlijk nog eens verlagen als de Britse economie verder verslechtert.

Dat schrijft Ian McCafferty, extern lid van het beleidscomité van de BoE, dinsdag in een opiniestuk in The Times.

Onlangs verlaagde de centrale bank het renteniveau van 0,5 procent naar 0,25 procent. Dit was de eerste renteverlaging sinds 2009. Ook kondigde de BoE aan voor nog eens voor 60 miljard pond (71 miljard euro) aan staatsleningen op te kopen. 

McCafferty stelt nu dat de rente die de centrale bank voor leningen aan banken rekent, mogelijk verder omlaag moet. Hij denkt aan een percentage van dicht bij, maar licht boven de 0 procent. Tegelijkertijd zou de BoE het opkoopprogramma verder moeten opvoeren.

Geleidelijk

De econoom vindt dat de stimuleringsmaatregelen geleidelijk uitgebreid hadden moeten worden, omdat de informatie over de economische effecten van de keuze voor een Brexit nog steeds beperkt is. Hij was dan ook tegen de recente beslissing van de BoE om het opkoopprogramma nu al uit te breiden.

Hij verwacht verder dat de daling van de waarde van het Britse pond en de daaruit voortvoeiende stijging van importprijzen, zullen leiden naar een hogere inflatie dan het eerder gestelde doel van rond de 2 procent. Dit percentage wordt door economen gezien als het meest gunstig voor de economie.

Na de opmerkingen van McCafferty daalde het Britse pond ten opzichte van de dollar verder in waarde. Het pond is voor het eerst sinds de tweede week van juli weer minder dan 1,30 dollar waard.