Spanje en Portugal definitief niet beboet voor overtreden begrotingsregels

Spanje en Portugal worden definitief niet beboet voor het overtreden van de Europese begrotingsregels. 

De EU-lidstaten hebben ingestemd met de aanbeveling die de Europese Commissie eind vorige maand deed om de boetes te schrappen vanwege de ''economische realiteit" en "substantiële inspanningen" van beide landen.

Brussel had boetes van maximaal 346 miljoen euro aan Portugal en 2 miljard aan Spanje kunnen opleggen.

De Slowaakse minister van Financiën Peter Kazimir had eerder al aangegeven dat de EU-landen er "geen trek" in hadden de aanbevelingen terug te draaien.

Toch waren zij het die medio juli vonden dat de twee landen te weinig effectieve actie hadden ondernomen om hun begrotingstekorten onder de vereiste 3 procent van het bruto binnenlandse product te brengen.

De deadline voor nieuwe begrotingsvoorstellen is 15 oktober.

Dit jaar

Spanje moet dit jaar zijn begrotingstekort terugbrengen tot 4,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en volgend jaar tot 2,2 procent. In 2018 moet Spanje dan uitkomen op 2,2 procent. Voor Portugal geldt dat het begrotingstekort dit jaar nog moet worden teruggesnoeid tot 2,5 procent van het bbp. 

Spanje had een tekort van 5,1 procent in plaats van de 4,2 procent die het land had beloofd. Portugal kwam uit op 4,4 procent, terwijl dat land op 2,7 procent had moeten zitten.

Opschorting van subsidies uit de Europese structuurfondsen voor 2017 is nog mogelijk. Daarover volgt overleg met het Europees Parlement.

Lees meer over:
Tip de redactie