Oliekartel OPEC gaat ervan uit dat de recente daling van de olieprijzen tijdelijk is. Voor de rest van dit jaar wordt op een stijging van het prijsniveau gerekend. 

 

Dat schrijft OPEC maandag in een verklaring.

Het oliekartel houdt volgende maand in Algerije een informele vergadering. In juni hield de OPEC een formele bijeenkomst, zonder tot overeenstemming te komen over een nieuw productieplafond om de olieprijs te stutten. 

''De OPEC volgt de ontwikkelingen nauwlettend en is in constant overleg met alle leden over manieren om de stabiliteit op de oliemarkt te herstellen'', gaf het kartel verder aan.

De prijzen staan onder druk door zorgen over de afzwakkende wereldeconomie en de gevolgen van de Brexit, terwijl het aanbod op de oliemarkt ruim blijft.

Rusland

De Russische minister Alexander Novak (Energie) verklaarde maandag dat zijn land, dat geen lid is van de OPEC, op dit moment geen noodzaak ziet tot nieuwe onderhandelingen over een productiebevriezing.

Hij liet die optie voor de toekomst wel open. Grote olieproducenten waaronder OPEC-lid Saudi-Arabië en Rusland hielden in april tevergeefs overleg in Doha over een bevriezing van het productieniveau.

Onderuit

De olieprijs ging tot begin dit jaar hard onderuit. De prijs van Brent, de maatstaf voor onder meer olie uit Europa en het Midden-Oosten, zakte daarbij tot iets meer dan 27 dollar per vat. 

Vervolgens zette herstel in, dat na een opmars tot ruim 51 dollar begin juni weer stokte. Maandag werd een vat Brent voor circa 45 dollar verhandeld.