Chinese handel zakt in juli verder weg

De export en import van China zijn in juli opnieuw gedaald. Dat blijkt uit cijfers die de douane van de tweede economie van de wereld maandag naar buiten bracht.

De Chinese export gemeten in dollars zakte met 4,4 procent in vergelijking met een jaar eerder, na een daling met 4,8 procent in juni.

Daarmee zakte de uitvoer sterker dan economen hadden verwacht. Zij rekenden gemiddeld op een afname met 3,5 procent.

De invoer van China nam vorige maand met 12,5 procent af, na een krimp met 8,4 procent een maand eerder. Door economen werd in doorsnee een daling van de export met 7 procent voorspeld.

De cijfers wijzen op een aanhoudende zwakte in de wereldwijde handel van China en ook een haperende binnenlandse vraag in het land. Zo ging de export naar de Verenigde Staten, Japan en Europa omlaag, terwijl de import vanuit Australië en Zuid-Korea fors kromp. De Chinese import van olie daalde naar het laagste niveau in zes maanden.

Economie

Eerder kwam al naar buiten dat de Chinese economie in het tweede kwartaal met 6,7 procent is gegroeid ten opzichte van dezelfde periode in 2015. Daarmee was de vooruitgang even sterk als in de eerste drie maanden van het jaar.

De groei in de eerste helft van 2016 ligt in lijn met het doel van een plus van 6,5 tot 7 procent, die de Chinese overheid voor het hele jaar heeft gesteld.

Vorig jaar zwakte de groei van 's werelds op een na grootste economie af tot 6,9 procent. Dat was het laagste niveau in jaren.

Lees meer over:
Tip de redactie