Zakenbanken gaan naar verluidt goed verdienen aan de reddingsplannen die nodig zijn bij Italiaanse banken. Het noodlijdende Monte dei Paschi di Siena betaalt zo'n 250 miljoen euro aan kosten in het voorgestelde reddingsplan van 5 miljard euro.

Dit meldt Reuters op basis van een drietal anonieme bronnen. Volgens het persbureau gaat het om één van de meest lucratieve deals voor zakenbanken dit jaar.

De laatste twee jaar heeft Monte dei Paschi al zo'n 400 miljoen euro betaald aan zakenbanken voor verschillende diensten zoals het verhogen van het kapitaal. Ter vergelijking, inmiddels is de marktwaarde van de bank gedaald naar 747 miljoen euro.

Zo werd in 2014 304 miljoen euro betaald aan zakenbanken die adviseerden bij een kapitaalverhoging van 5 miljard.

Reddingsplan 

Hiermee betaalde Monte dei Paschi het hoogste bedrag van alle banken. Deutsche Bank was maar 119 miljoen euro kwijt aan advieskosten om 8 miljard euro aan kapitaal te verzamelen.

Volgens Reuters is het nog niet zeker dat het laatste reddingsplan ook daadwerkelijk doorgang zal vinden.

De Italiaanse bank ontving onlangs de slechtste score bij de Europese stresstest voor banken. Daarvoor was het al duidelijk dat de bank veel meer geld moest verzamelen om de buffers aan te vullen.