SINDELFINGEN - De onderhandelingen tussen de werkgevers en de bonden in de Duitse metaal- en elektrosector zijn woensdag uitgemond in een akkoord. Per 1 juni stijgen de lonen met 4 procent en per 1 juni 2003 met 3,1 procent.

De nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst loopt tot eind volgend jaar. Over de maand mei wordt eenmalig 120 euro uitgekeerd, zo maakten de vakbond IG Metall en de werkgeversorganisatie Gesamtmetall woensdag op een gezamenlijke persconferentie bekend.

De overeenkomst geldt voorlopig alleen voor de deelstaat Baden-Württemberg, maar zal in andere districten ongetwijfeld worden overgenomen en dan vallen alle 3,6 miljoen werknemers in de sector er onder. Die moeten er nog wel over stemmen. In het district Berlijn-Brandenburg werd het akkoord met de nodige scepsis ontvangen, maar in Beieren noemde een bondsvertegenwoordiger het een goed resultaat.

De vakbond IG Metall was de onderhandelingen ingegaan met een eis van 6,5 procent, maar liet later weten dat het in elk geval meer dan 4 procent moest worden. De werkgevers wilden tot woensdag niet verder gaan dan 3,3 procent plus een uitkering van 190 euro voor een jaar.

Om de looneisen kracht bij te zetten had de bond stakingsacties georganiseerd, die woensdag hun tiende dag waren ingegaan. Vorige week begonnen de acties in Baden-Württemberg. Deze week werden ze uitgebreid tot de regio Berlijn-Brandenburg. Zeker 10.000 werknemers deden mee aan de acties. Vooral grote autoproducenten als DaimlerChrysler waren er het slachtoffer van.

Voor bondskanselier Gerhard Schröder is het een opluchting dat de stakingen voorbij lijken te zijn. In september zijn er verkiezingen in Duitsland en een aanhoudende staking had de toch al breekbare economie van het land geen goed gedaan.

/ECONOMIEMassale staking in Duitse metaal begonnen